Kattenkruid

 

Wild kattenkruid (Nepeta cataria) is een vaste plant, familie van de munt. De plant komt van oorsprong uit Europa maar is met succes uitgezet in vele andere landen van de wereld, waar het vaak als een onkruid wordt beschouwd! Kattenkruid kan tot een meter hoog worden met veel vertakkingen en is herkenbaar aan de kransen kleine wit met paars gevlekte bloemen aan het einde van de takken.

Wat doet kattenkruid met uw kat?

Kattenkruid (catnip) bevat verschillende etherische oliën. Eén daarvan is nepetalacton, een stof met een mild hallucinerende werking en de belangrijkste veroorzaker van de typische ‘kattenkruid’-symptomen. Nepetalacton prikkelt de receptoren in het vomeronasaal orgaan (orgaan van Jacobson) achterin de neus van uw kat. Kattenkruid moet daarom worden ingeademd om effect te hebben: grote kans dat u uw kat ziet ‘flemen’, zoals dit wordt genoemd; de lippen worden opgetrokken en het lijkt wel of uw kat lacht (zie afbeelding). Uw kat drukt daarbij zijn tong tegen zijn gehemelte en perst zo lucht door het vomeronasaal orgaan. De reukzin van de kat wordt op deze manier verscherpt en de geur in geconcentreerde vorm waargenomen: een soort ruiken-proeven in plaats van ruiken alleen.

Sommige katten strijken graag met kin en wangen langs het kattenkruid, snuffelen, eten en likken aan de plant en gaan er soms in liggen rollen. Kattenkruid veroorzaakt typische gedragsveranderingen. Veelvoorkomende signalen van ‘kattenkruid-intoxicatie’ zijn een wilde of dronken aanblik, gemiauw, geestdriftig omrollen en gedrag dat men bij seksuele opwinding ook ziet. Een kat ‘onder invloed’ lijkt het uitstekend naar zijn zin te hebben! Na enkele minuten verdwijnen de effecten weer. Een kat is in het daaropvolgende uur immuun voor het drogerende effect van kattenkruid. Sommige katten worden echter agressief van kattenkruid: die katten kan men beter geen snacks of speeltjes gevuld met kattenkruid geven.

Veel katteneigenaren genieten ervan te zien hoe hun kat op kattenkruid reageert. U kunt kattenkruid in uw tuin planten of het gedroogde kruid kopen om over de voeding te strooien, in speeltjes te stoppen of op een krabpaal te leggen.

Verzorging van uw kitten

 

Alle kittens zijn schattig en soms is het moeilijk de verleiding te weerstaan om een kitten mee naar huis te nemen, zonder stil te staan bij de gevolgen hiervan. Besef dat kittens, net als kinderen, ook dingen in huis kunnen vernielen en veel aandacht vragen. De aanschaf van een kitten betekent dat u zich voor de komende 14 jaar verbindt aan de zorg voor een kat en sommige katten worden zelfs wel 20 jaar oud.

Zorgen voor uw kat

De zorg voor een kat bestaat uit:

  • het geven van veel persoonlijke aandacht;
  • elke dag een goede voeding geven en ervoor zorgen dat de kat over vers water beschikt;
  • het zorgen voor een schone en comfortabele rustplaats;
  • het aanbieden van toegang buitenshuis of bereid zijn om dagelijks de kattenbak te verschonen;
  • het regelmatig borstelen van uw kat, vooral langharige katten vragen om een (bijna) dagelijkse vachtverzorging;
  • het laten castreren van uw poes of kater op een leeftijd tussen de 4 tot 6 maanden;
  • het regelmatig laten vaccineren van uw kat tegen ernstige virusziekten;
  • het regelmatig ontwormen van uw kat en vlooien bestrijden;
  • het naar de dierenarts gaan met uw kat, wanneer deze ziektesymptomen vertoont. Een huisdierenzorgverzekering kan u helpen te besparen op de kosten van uw dierenarts.
De thuiskomst van uw kitten
Het verhuizen naar een nieuw huis brengt veel stress mee voor een kitten. Stel hem daarom gerust en geef hem de tijd om aan zijn nieuwe omgeving te wennen, voordat hij kennis gaat maken met andere huisdieren. Zorg ervoor dat alle deuren en ramen gesloten zijn en dat een eventuele open haard afgeschermd is (een stille, donkere schoorsteen kan erg uitnodigend zijn voor een nerveuze kitten). Zorg ervoor dat uw kitten weet waar zijn rustplaats, kattenbak en etens- en drinkbakje zich bevinden.
De rustplaats van het kitten moet een veilige haven vormen waar hij zich terug kan trekken wanneer de stress hem teveel wordt. Deze moet warm, droog, comfortabel en tochtvrij zijn. Er zijn allerlei soorten ligplaatsen waaruit u kunt kiezen, maar u kunt ook een warm kleedje in een sterke, kartonnen doos, waarin u een gat heeft gemaakt in de zijkant, gebruiken. Plaats deze in een warme, veilige hoek (vlakbij de verwarming in de winter) die uitnodigend en veilig aandoet. De eerste nachten kan een warme kruik onder een dekentje bijdragen aan het verminderen van het gevoel van gemis van zijn moeder en nestgenootjes.
Als u toevallig een grote bench heeft, of deze kunt lenen (een speciale bench voor de kat of voor een hond), dan biedt u uw kitten een veilige omgeving waarin u zelfs de kattenbak en een ligkussen kunt plaatsen. Een bench is ook ideaal bij het kennis maken met andere huisdieren.
Kennismaken met andere huisdieren en kinderen
De kennismaking met andere bewoners van het huis kan het beste geleidelijk en op vriendelijke en rustige wijze plaatsvinden. Enthousiaste kinderen kunnen heel eenvoudig en onbedoeld uw kitten verwonden, dus zorg ervoor dat er altijd iemand toezicht houdt tijdens het spelen en dat het kitten niet onnodig wordt opgetild. Kinderen kunnen het beste op de vloer gaan zitten en wachten tot het kitten zelf nieuwsgierig naar hen toekomt.
Als uw kitten niet meer wil spelen, laat hem dan ook met rust. Een kitten is immers geen speeltje. Kittens hebben, net als andere jonge dieren, veel slaap nodig en moeten dus de kans krijgen om tussendoor te rusten.
Het kennismaken met een hond of andere kat moet voorzichtig gebeuren om ongelukken te voorkomen. Een slechte ervaring is lastig ongedaan te maken. Wanneer u uw kitten tijdelijk in een grote bench kunt onderbrengen, dan zal hij zich hierin veilig voelen, en kunnen honden of andere katten in huis geleidelijk wennen aan de nieuwkomer.
Aan sommige honden, met name honden die geen katten gewend zijn of snel opgewonden of agressief zijn, moet meer aandacht worden besteed tijdens het kennismaken. Om de hond zo kalm mogelijk te houden, is het verstandig hem aan te lijnen en rustig te laten zitten. Het nieuwe kitten kan het beste op een veilige plek in de kamer worden gezet. Zo kan het rustig wennen aan de hond en uit eigen beweging de hond benaderen. Dit kan echter wel wat tijd kosten en vraagt om geduld en het uitbundig belonen van de hond op het moment dat ‘ie zich goed gedraagt.
Voor de wat rustigere honden en honden die aan katten gewend zijn, kan een stevige reismand een handig hulpmiddel zijn bij de kennismaking. Houdt de hond aanvankelijk aan de lijn, plaats de reismand op een hoog gelegen oppervlak en laat de dieren onder toezicht, kort maar meerdere keren met elkaar in contact komen. De meeste honden kalmeren al snel wanneer ze zich realiseren dat de nieuwkomer niet echt heel erg interessant is. Intensiveer de ontmoetingen, maar houd de hond voor de veiligheid aan de lijn. Laat het kitten nooit alleen in aanwezigheid van honden of katten, totdat ze volledig aan elkaar gewend zijn.

                                   Voeding

 

Bij thuiskomst kunt u uw kitten aanvankelijk het beste de voeding geven waaraan het gewend is. Een plotseling voerverandering, in combinatie met de stress die gepaard gaat met het verhuizen, kan leiden tot maagklachten en diarree. Als u van voeding wilt veranderen, kunt u dit het beste geleidelijk doen door het oude en nieuwe voer met elkaar te mengen. Een kitten heeft maar een klein maagje en heeft daarom meerdere kleine maaltijden per dag nodig, net als een baby.

Het samenstellen van een zelfgekookt dieet, dat alle voedingsstoffen voor het groeiende kitten bevat, is niet eenvoudig. Het is veel makkelijker te kiezen voor een hoogwaardige kant-en-klare voeding, speciaal voor kittens, en de tijd die u hierdoor overhoudt te gebruiken om te spelen met uw kitten! Gebruik uitsluitend voer voor kittens en geen voer voor volwassen katten, een kitten heeft een andere voedingsbehoefte dan de volwassen kat. Lees de voedingsrichtlijnen op de verpakking aandachtig door en volg deze op. Als het gaat om een ‘complete’ voeding, zoals de meeste kittenvoeders in Nederland, dan bevat deze alles wat uw kitten nodig heeft.

Kittens van acht tot twaalf weken oud hebben vier maaltijden per dag nodig, kittens van drie tot zes maanden drie maaltijden. Kittens ouder dan zes maanden hebben aan twee maaltijden voldoende. Of het mogelijk is om altijd voer te hebben klaarstaan voor uw kat, hangt af van uw levensstijl, wat uw kitten prettig vindt en gewend is en of er nog andere katten in huis zijn met speciale eetgewoontes of dieetbehoefte.

Geef uw kitten geen koeienmelk, want dit kan leiden tot diarree. Als u graag melk wilt geven, kies dan voor speciale kattenmelk. Wanneer diarree langer dan 24 uur aanhoudt, moet u altijd naar uw dierenarts gaan. Zorg ervoor dat uw kat altijd beschikt over vers water.