Kattenbaktraining

 

Katten zijn erg kieskeurig als het om hun kattenbak gaat en de meeste kittens hebben al van hun moeder geleerd hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Vaak is het voldoende om het kitten te wijzen waar de bak staat en hem erop te plaatsen na het wakker worden en na elke maaltijd, of wanneer het kitten rondsnuffelt, krabt of een hurkende houding aanneemt en eruit ziet alsof deze hoge nood heeft!

U heeft een kunststof kattenbak nodig die u kunt vullen met zand, korrels of kattengrit, verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Tuinaarde is ongeschikt, vooral voor ongevaccineerde kittens, omdat zich hierheen ziekteverwekkers kunnen bevinden van andere katten die de tuin als kattenbak hebben gebruikt. Plaats de bak op een krant om geknoeide vulling, die tijdens het gebruik over de rand valt, op te vangen. U kunt natuurlijk ook een grotere bak kiezen.

Als u van plan bent uw kitten in de toekomst de tuin te laten gebruiken, dan is een eenvoudige open bak voldoende voor de eerste paar weken. Als u van plan bent om uw kat alleen op de kattenbak te laten gaan, dan kunt u overwegen om een overdekte kattenbak te kiezen die de kat meer privacy biedt, geurtjes tegenhoudt en knoeien voorkomt.

Plaats de kattenbak in een rustige, goed bereikbare hoek waar uw kitten niet gestoord wordt. Plaats de bak niet in de buurt van etens- of drinkbakjes. Het kitten kan de kattenbak vermijden als deze te dicht in de buurt van zijn eten staat.

Houd de kattenbak schoon en maak deze regelmatig leeg. Sommige desinfectiemiddelen, die in water troebel worden, zijn giftig voor de kat. Gebruik daarom alleen heet water en een schoonmaakmiddel om de kattenbak te reinigen en kies voor een kat-vriendelijk desinfectiemiddel zoals bleek (chloor) dat verdund, zoals aangegeven op de verpakking, gebruikt kan worden. Spoel na met water voordat u de kattenbak weer vult.

Als uw kitten zijn behoefte op een andere, ongewenste plek in huis blijft doen, sluit het dan op in één ruimte met een kattenbak totdat het kitten geleerd heeft deze te gebruiken. Plaats het kitten op de kattenbak, vlak na het eten of wanneer het kitten rondsnuffelt, een hurkende houding aanneemt of eruit ziet alsof hij rondkijkt naar een geschikte hoek om te gebruiken als kattenbak.